O spolku

Vaše názory a náměty
Doporučte nás
Webmaster: T.Blumenstein

Novinky: Milióny dobrovolníků ve 134 zemích vyčistí svět za 24 hodin. I v Prostějově!

Okrašlovací spolekBěhem Celosvětového úklidového dne, který se bude konat 15. září 2018, se milióny lidí ve 134 zemích postaví proti globálnímu problému s odpady tím, že uklidí silnice, parky, pláže, lesy, řeky…. Tisíce komunit budou fungovat jako jedna „zelená vlna“, která se potáhne od Nového Zélandu po Havaj. Zapojí se i Česká republika a samozřejmě Prostějov. Přihlášeni jsou ochránci přírody z Irisu a hlásí se i Okrašlovací spolek Prostějov, jak redakci potvrdila předsedkyně Milada Sokolová.

Jdeme do toho společně Hnutí Let´s Do It (Pojďme na to!) se zrodilo v Estonsku v roce 2008, kdy 50 000 lidí vyčistilo celou zemi během pouhých pěti hodin. Od té doby se akční model - jedna země za jeden den - rozšířil po celém světě a vytvořil jedno z nejrychleji rostoucích hnutí v historii. K dnešnímu dni se přes 100 zemí a 20 milionů lidí připojilo k úsilí o uklizení nelegálního odpadu ve svém okolí. U nás se tento model také osvědčil a úklidy se již pátým rokem konají (tradičně v dubnovém jarním termínu) pod hlavičkou spolku Ukliďme Česko. Jen letos na jaře se úklidových akcí u nás zúčastnilo 113 000 dobrovolníků. V rámci organizace Celosvětového úklidového dne se hnutí spojilo s další dobrovolnickou organizací Trash Hero. Trash Hero vzniklo v roce 2013 v Thajsku a postupně se rozšířilo do celého světa. V současnosti má na sedmdesát lokálních základen, včetně pražské, které každý týden pořádají úklidy veřejných prostor, pláží, parků, lesů... Do Celosvětového úklidového dne se může zapojit úplně každý. O jednotlivců přes skupiny, instituce, školy, firmy, spolky až po města a obce. Na stránce http://www.svetovyuklid.cz/ je podrobný návod, jak se zapojit, stát se dobrovolníkem, organizovat úklid či například akci mediálně podpořit.